
CIGAR PACKAGING
Q1. AM I RESPONSIBLE FOR REPACKAGING TOBACCO 
PRODUCTS THAT ARE IN NON-COMPLIANT 
PACKAGING?

If you have tobacco products in non-compliant packaging that 
you intend to sell, offer for sale or otherwise supply, you must 
arrange for the product to be repackaged in compliant packaging.

The packaging (including cigar bags) must be in Pantone 448C,  
a drab dark brown colour in a matt finish with the required  
health warning.

Q2. WHERE DO I GET COMPLIANT PACKAGING?

If you are a retailer, you should contact your supplier/importer/
manufacturer to discuss. If you are a supplier/importer/
manufacturer, you need to make arrangements for compliant 
packaging and printing.

Q3. DO SINGLE SALE CIGARS HAVE TO BE IN PLAIN 
PACKAGING?

Yes, they must be in compliant packaging (see also question  
5 below).

The packaging (including cigar bags) must be in Pantone 448C,  
a drab dark brown colour in a matt finish with the required health 
warning. To ensure compliance with the legislation it is necessary 
for suppliers of cigars to maintain sufficient stocks of cigar bags 
or other compliant packaging.

Single sale cigars may have a band that is in the drab dark brown 
colour (Pantone 448C), and may contain certain marks as 
permitted by the Tobacco Plain Packaging Regulations 2011.

Q4. CAN I PUT A NON-COMPLIANT TOBACCO PRODUCT 
INTO A COMPLIANT BAG (OR OTHER COMPLIANT 
CONTAINER) AT THE TIME OF SALE? (E.G. PLACE NON-
COMPLAINT CIGARETTES OR CIGARS OR ROLL-YOUR-
OWN (RYO) TOBACCO POUCHES AND TINS INTO A 
COMPLIANT ZIP LOCK BAG)

No. Tobacco products in non-compliant packaging must be 
repackaged prior to selling, offering for sale or otherwise 
supplying the product.

Q5. CAN I SHOW A POTENTIAL CUSTOMER A CIGAR 
THAT IS NOT IN COMPLIANT PLAIN PACKAGING?

No. A cigar can be viewed either without packaging or in plain 
packaging. Note that the cigar must be placed into compliant 
packaging, with a health warning, before sale.

TOBACCO PLAIN PACKAGING
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
CIGARS AND CIGAR PACKAGING

CIGAR BANDS
Q6. WHAT ARE THE REQUIREMENTS FOR CIGAR 
BANDS?

Cigars may have a band that is in the drab dark brown colour 
(Pantone 448C), and may contain certain marks as permitted by 
the Tobacco Plain Packaging Regulations 2011. No other marks 
are permitted (Section 26 of the Tobacco Plain Packaging  
Act 2011). Non-compliant bands must be removed or covered 
with a compliant plain packaging adhesive band. The compliant 
adhesive band must completely cover the non-compliant band 
and be firmly fastened to, and not be easily removable from, the 
band it covers.

FURTHER INFORMATION
Q7. WHERE CAN I FIND FURTHER INFORMATION ON 
THE PLAIN PACKAGING REQUIREMENTS?

Refer to sections 18 to 26 of the Tobacco Plain Packaging  
Act 2011 and Regulations 2.1.3 to 2.6.3, 3.2.1 and 3.2.2 of  
the Tobacco Plain Packaging Regulations 2011.

INFORMATION FOR TOBACCO SUPPLIERS

As a supplier of tobacco products, it is your responsibility to gain 
and maintain an understanding of what is required of you under 
the relevant legislation. Further information is available from:

•	 Websites: www.health.gov.au/tobaccopp and  
www.productsafety.gov.au

•	 The Tobacco Plain Packaging Act 2011 and the Tobacco 
Plain Packaging Regulations 2011, available at  
www.comlaw.gov.au 

•	 The Competition and Consumer (Tobacco) Information 
Standard 2011 - available at www.comlaw.gov.au 

•	 For enquiries specific to graphics and health warnings - the 
ACCC Info Centre - 1300 302 502

•	 For enquiries specific to tobacco plain packaging (other than 
graphics and health warnings) - the Tobacco Plain Packaging 
complaints line - 1800 062 971 or by email at 
ppcomplaints@health.gov.au 
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www.health.gov.au/tobaccopp

NOTE:  This information has been provided as a guide only, and should not be relied upon as a source of legal advice.  It is not a complete summary of the tobacco plain 
packaging and health warning requirements. You should obtain your own professional and legal advice in relation to the plain packaging and health warning requirements. All 
information in this publication is correct as at October 2015.

The content in this publication is copyright. Apart from any use as permitted under the Copyright Act 1968 no part may be reproduced without prior written permission from the 
Commonwealth.


