
TOBACCO PLAIN PACKAGING
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
CIGARETTES AND CIGARETTE PACKAGING

OVERVIEW
Since 1 December 2012, all tobacco products sold, offered for 
sale, or otherwise supplied in Australia must be in plain packaging 
and must display the new and expanded health warnings.  
The Tobacco Plain Packaging Act 2011 (the Act) and the Tobacco 
Plain Packaging Regulations 2011 (the Regulations) set out the 
requirements for the plain packaging of tobacco products, 
including but not limited to:

•	 a requirement that the retail packaging of tobacco 
products is in the colour known as Pantone 448C, and in 
a matt finish;

•	 a prohibition on tobacco industry logos, brand imagery, 
colours and promotional text on tobacco products and 
retail packaging, other than brand and variant names 
which must appear in a standard colour, position, font 
style and size; 

•	 restrictions on the size of tobacco retail packaging; and

•	 restrictions on the appearance of cigarettes, packaging 
design and materials used for cigarette retail packaging. 

These questions and answers provide guidance on some 
frequently asked questions in relation to the plain packaging 
requirements for cigarettes and cigarette packs. You should refer 
to the Act and Regulations for the full requirements. 

APPEARANCE OF CIGARETTES
Q1. CAN CIGARETTE PAPER HAVE LINES ON IT?

No. The Regulations stipulate that the paper casing and lowered 
permeability band (if any), of cigarettes must be white or white 
with an imitation cork tip (Regulation 3.1.1). This means that lines, 
concentric rings or any other marks are not permitted to appear 
on the cigarette paper (with the exception of an alphanumeric 
code – see question 3). The term ‘imitation cork tip’ is defined in 
section 4 of the Act, and the term ‘lowered permeability band’ is 
defined in regulation 3.1.1.   

Q2. DOES THE LOWERED PERMEABILITY BAND HAVE 
TO BE IMITATION CORK?

No, the band can also be white. The Regulations provide that the 
paper casing and lowered permeability band (if any), of cigarettes 
must be white or white with an imitation cork tip (Regulation 
3.1.1). This means that the band of paper covering the filter tip  
of the cigarette can be either white or printed brown to resemble 
cork. No other variations are permitted. 

Q3. CAN CIGARETTES BE MARKED WITH AN 
ALPHANUMERIC CODE?

Yes. The Regulations permit an alphanumeric code to be printed 
on cigarettes, with certain specifications. Regulation 3.1.2 
stipulates that the code must only appear once on the cigarette  
in a specified position close to the non-burning end of the 

cigarette. It must be printed in black, in Lucida Sans typeface, no 
larger than 8 points in size, and in normal weighted regular font. 

The alphanumeric code must not constitute, or provide access  
to, tobacco advertising and promotion, and must not represent, 
or be related in any way to the brand or variant name of  
the cigarette.  

APPEARANCE OF CIGARETTE PACKS
Q4. IS THERE A MINIMUM OR MAXIMUM SIZE FOR A 
CIGARETTE PACK?

Yes. The dimensions of a cigarette pack, when the flip-top lid is 
closed, must not be less than 85mm high, 55mm wide and 
20mm deep. 

The dimensions of a cigarette pack, when the flip-top lid is 
closed, must not be more than 125mm high, 82mm wide and 
42mm deep.

Q5. DOES THE INNER FRAME/INSIDE LIP OF A 
CIGARETTE PACK HAVE TO BE THE COLOUR KNOWN 
AS PANTONE 448C? 

Yes. Section 4 of the Act defines the ‘inside lip’, also referred to 
as the ‘inner frame’, of a cigarette pack as ‘the part of the outer 
surfaces of the pack that is obscured when the flip-top lid is 
closed.’ The Regulations stipulate that all outer surfaces of 
primary and secondary packaging must be the colour known as 
Pantone 448C (Regulation 2.2.1). 

The ‘inside lip’ falls within the definition of an outer surface of the 
pack and is therefore required to be in the colour Pantone 448C. 

Q6. CAN A CIGARETTE PACK HAVE A LINING?

Yes. A cigarette pack may include a lining which must be silver 
coloured foil with a white paper backing. 

Where a lining is used, the lining may be textured over the entire 
surface with small dots or squares embossed into the lining for 
the purpose of the automated manufacture of the packaging, or 
the packing of the tobacco products into the packaging. If the 
lining is embossed, the dots or squares embossed into the lining 
must be of an equal distance from each other, closely spaced, 
and uniform sized (Regulation 2.1.3). 

The embossing of the lining must not form a pattern or image 
(except as permitted by Regulation 2.1.3), or other symbol, or 
constitute tobacco advertising and promotion. 

APPEARANCE OF BRAND AND VARIANT 
NAME ON CIGARETTE PACKS
Q7. HOW MANY TIMES CAN THE BRAND AND VARIANT 
NAMES APPEAR ON A CIGARETTE PACK?

Any brand, business or company name, or any variant name may 
appear a total of three (3) times on a cigarette pack: once each 
on the front, top and bottom outer surfaces of the pack. It must 
not appear more than once on each of these surfaces. 

NOTE:  This information has been provided as a guide only, and should not be relied upon as a source of legal advice.  It is not a complete summary of the tobacco plain 
packaging and health warning requirements. You should obtain your own professional and legal advice in relation to the plain packaging and health warning requirements. All 
information in this publication is correct as at October 2015.

The content in this publication is copyright. Apart from any use as permitted under the Copyright Act 1968 no part may be reproduced without prior written permission from the 
Commonwealth.
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Q8. DO THE BRAND AND VARIANT NAMES HAVE TO BE 
IN ENGLISH?

No. The Regulations stipulate that any brand, business, company 
name, or any variant name must be printed in the typeface known 
as Lucida Sans. Therefore any brand, business or company 
name, or any variant name in a language other than English must 
be capable of being printed in the Lucida Sans typeface 
(Regulation 2.4.1).

Q9. CAN THE BRAND AND VARIANT NAMES APPEAR IN 
MORE THAN ONE LANGUAGE?

Yes. It is possible for the brand and variant name to appear in 
English and another language, however they cannot both appear 
on the same surface of a cigarette pack. For example, the brand 
and variant name may appear once in English and twice in 
another language, but only once on each surface (see also 
question 7). 

The brand and variant name cannot appear in both English and 
another language on each of the three specified surfaces, as this 
would involve the brand and variant names appearing six times on 
the packaging.

Q10. CAN THE BRAND AND VARIANT NAMES APPEAR IN 
BOLD AND/OR IN ALL CAPITAL LETTERS?

No. The Regulations stipulate that brand and variant names must 
be printed in a normal weighted regular font. This means they 
cannot be printed in bold. 

In addition, the Regulations stipulate that only the first letter in 
each word may be capitalised, with no other upper case letters 
(Regulation 2.4.1). This means that names that are fully 
capitalised are not permitted. 

APPEARANCE OF OTHER MARKS ON 
CIGARETTE PACKS
Q11. CAN THE ALPHANUMERIC CODE ON A CIGARETTE 
PACK BE EMBOSSED?

No. The Act prohibits any embossing of tobacco product 
packaging other than as permitted by the Regulations (Paragraph 
18(1)(a)). The Regulations allows one or more origin marks to 
appear on the packaging in the form of an alphanumeric code or 
a covert mark that is not visible to the naked eye (Regulation 
2.3.1). The Regulations require that if the origin mark is an 
alphanumeric code, it must be printed (Regulation 2.3.2). 

In addition, the Regulations also require that the alphanumeric 
code must be printed in the typeface known as Lucida Sans and 
in a normal weighted regular font (Regulation 2.3.2). This means it 
cannot be printed in bold font or in ‘dot matrix’ style. 

Q12. WHAT ADDRESS CAN BE INCLUDED ON A 
CIGARETTE PACK?

The Regulations permit (in certain circumstances) the packaging 
of a tobacco product to include the name and address of the 
person who packed the product or on whose behalf it was 
packed (Regulation 2.3.8). This may be the manufacturer or the 
importer. Only one name and address may appear on the pack. 
This means it is not permitted to include the names and 
addresses of the manufacturer and the importer if they are not the 
same. 

In addition, the address must be a place in Australia where a 
document may be served personally on the person. This cannot 
be a post office box address. 

Q13. ARE TAX STAMPS AND DUTY PAID MARKS 
PERMITTED TO APPEAR ON CIGARETTE PACKS AND 
CARTONS?

No. The Act prohibits the appearance of all trade marks and 
marks on tobacco packaging except any brand, business or 
company name, any variant name, the relevant legislative 
requirements (i.e. health warnings, fire risk statement, trade 
description, and measurement marks), and any other mark 
permitted by the Regulations (section 20). 

The Regulations stipulate the marks that are permitted to appear 
on cigarette packs (Regulation 2.3.1). Tax stamps and duty paid 
marks are not permitted by the Regulations. 

FURTHER INFORMATION
Q14. WHERE CAN I FIND FURTHER INFORMATION ON 
THE PLAIN PACKAGING REQUIREMENTS FOR 
CIGARETTES AND CIGARETTE PACKAGING?

For further information on the packaging requirements refer to 
sections 18 to 26 of the Tobacco Plain Packaging Act 2011 and 
to Part 2 of the Tobacco Plain Packaging Regulations 2011, 
available at www.comlaw.gov.au. You can also find further 
information on tobacco plain packaging at  
www.health.gov.au/tobaccopp. The materials at this website  
have been translated into several languages.

Q15. WHERE CAN I FIND FURTHER INFORMATION ON 
THE GRAPHIC HEALTH WARNING REQUIREMENTS FOR 
CIGARETTES AND CIGARETTE PACKAGING?

For further information on health warnings refer to the Competition 
and Consumer (Tobacco) Information Standard 2011, available at 
www.comlaw.gov.au. You can also find further information on 
health warnings at www.productsafety.gov.au 

Q16. ENGLISH IS NOT MY PREFERRED LANGUAGE – 
CAN I GET TRANSLATIONS OF THIS INFORMATION?

Yes. Translations of these questions and answers and other 
resources on plain packaging of tobacco products are available at 
www.health.gov.au/tobaccopp. 

INFORMATION FOR TOBACCO SUPPLIERS
As a supplier of tobacco products, it is your responsibility to gain 
and maintain an understanding of what is required of you under 
the relevant legislation. Further information is available from:

•	 Websites: www.health.gov.au/tobaccopp and  
www.productsafety.gov.au 

•	 The Tobacco Plain Packaging Act 2011, available at  
www.comlaw.gov.au/Details/C2013C00190

•	 The Tobacco Plain Packaging Regulations 2011, available 
at www.comlaw.gov.au/Details/F2013C00801  

•	 The Competition and Consumer (Tobacco) Information 
Standard 2011, available at  
www.comlaw.gov.au/Details/F2013C00598  

•	 For enquiries specific to plain packaging (other than 
graphics and health warnings) - the Tobacco Plain 
Packaging complaints line - 1800 062 971 or by email at 
ppcomplaints@health.gov.au 

•	 For enquiries specific to graphics and health warnings - 
the Australian Competition and Consumer (ACCC) Info 
Centre - 1300 302 502
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