
 

  
 

    
   

  
 
 

     
 

  
 

    
 

 

  
  

  
 

   
 

 

  

  

  
   

 
  

 

   

   
 

 

 

  

  
  

 

  
 

 

 
   

   
 

 
 

  
  

 
   

 
 

 
  

 

  
  

 

 
 

 
   
 

 
  

  
 

  
 

 
 

Australian Government 

Department of Health 

Frequently asked questions about 
Medicare billing in public hospitals 
These FAQs provide answers to some of the more commonly asked questions on public hospital funding for 
public patients, and appropriate Medicare billing for private patients in public hospitals. 

How are public hospitals funded? 
Public hospitals are funded by both the Australian 
Government, and state and territory governments. 
The Australian Government contributes funding for 
public patients in public hospitals primarily through 
Activity Based Funding (ABF), whereby hospitals 
get paid for the number and mix of patients they 
treat. The Australian Government also contributes to 
block funding, which contains a fixed and a variable 
component. Block funding is generally paid to 
smaller rural and regional hospitals.  

Governmental contributions to hospital funding are 
calculated by the National Health Funding Body 
(NHFB) according to prices set by the Independent 
Hospital Pricing Authority (IHPA).  The NHFB and IHPA 
are independent bodies set up under the National 
Health Reform Agreement (NHRA). States and 
territories are responsible for funding the remainder 
of the cost of public hospital care once the 
Governmental contribution is determined. 

Regardless of whether public hospitals are funded 
through ABF or block payments, the funding 
hospitals receive covers the entire cost of a patient’s 
episode of care, and, other than in specified exempt 
circumstances, no Medicare billing should occur for 
public patient care. 

I’ve been asked to give a billing officer access 
to my provider number for Medicare billing 
purposes – what should I know before 
agreeing?

It is not uncommon for medical practitioners to 
provide their provider number to
practice/hospital billing offices, but there are some 
risks involved in allowing a third party to bill on your 
behalf - incorrect and/or duplicate billing could 
occur.

Key points to consider:
• Billing, referrals and requests for services 

under your provider number are your 
responsibility. You should be aware of what is 
being billed in your name.

• Most services listed in the MBS must be billed 
against the provider number of the practitioner 
rendering the service.

• Headline billing – billing on behalf of other 
practitioners - may occur under regulations for 
specific services generally provided in the 
specialties of radiation oncology, diagnostic

imaging, and pathology. For other services, 
including attendances, the service must be 
personally performed by the medical 
practitioner claiming Medicare benefits and 
cannot be claimed on behalf of another 
practitioner. Although essential assistance can 
be provided by another practitioner according 
to accepted clinical practice. 

• Shared debt or other provisions may apply to
cases where a third party has incorrectly billed
against another’s provider number. The
determination as to whether a debt is shared
or owed by another party is made by the Chief
Executive Medicare or delegate.

• The person whose name has been billed
against will be the first point of contact in
relation to any concerns about Medicare
billing.

As a practitioner working in a public hospital, it is 
very important that you establish if a service is 
eligible to be billed under Medicare.  Medicare 
billing for practices/services at a public hospital 
carries a risk of being non-compliant unless you can 
verify the private status of the patient, or an 
exemption has been made under Section 19(2) of the 
Health Insurance Act 1973 allowing Medicare billing for 
a public patient. 

I think a MBS item has been incorrectly
billed against my provider number, or that a 
duplicate payment has been made. What 
should I do? 
If you find out a MBS item has been incorrectly 
claimed on your behalf, or the service has been 
funded through hospital funding as well as Medicare 
billing (a duplicate payment), you can ask the billing 
officer to rectify it by submitting a Voluntary 
Acknowledgement of Incorrect Payment form. If you 
believe your provider number is being used 
inappropriately or without your consent, you may 
wish to consider contacting your medical defence 
organisation. 
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What constitutes an episode of public care 
for funding purposes? 
An episode of care involves all the care needed for 
the treatment of the patient’s condition, under the 
financial arrangements the patient has agreed 
(public funded or privately funded care).  
Timeframes for episodes of care, as well as the 
services involved, vary according to the clinical and 
care needs of the patient. The principle for every 
episode of public care is that all the services 
needed for the patient’s care will be provided free of 
charge and funded through public hospital funding 
arrangements. 

Examples of what medical services would generally 
form part of an episode of care include, but are not 
limited to: 

• A patient presenting to the hospital with lobar
pneumonia might require X-rays, ward care
and a scheduled follow up in the medical clinic
(aftercare) to confirm resolution of the illness.

• A patient referred for management of inguinal
hernia might require an initial assessment
visit, pre-anaesthesia consultation, ward time,
theatre time, surgery, anaesthesia, post-
operative removal of sutures at appropriate
times and reviews as needed until the patient
is formally discharged as ‘cured’.

• A patient referred for crescendo/unstable
angina might require angiograms, pre-
anaesthesia consultation, theatre time, ICU
time, ward time, surgery and rehabilitation, as
well as a final review by the surgeon.

All of these would be provided free of charge and 
funded through public hospital funding 
arrangements. 

What is a duplicate payment? 
A duplicate payment occurs when two funding 
systems – such as Medicare and hospital funding 
- pay for a clinical service without an explicit 
exemption allowing this kind of ‘double billing’ to 
occur.

Using the situations noted above, please see the 
below for duplicate payment examples: 

Case A 

If the hospital requests the X-rays for the patient 
while the patient is admitted, and X-rays are billed 
against Medicare, the Medicare payments will be 
duplicates. 
Why: Imaging costs for public patients are covered 
under the hospital’s funding.  

Case B 

If the anaesthetist bills an MBS item for a pre-
anaesthesia consultation, this would be a duplicate 
payment. 

Why: Public hospital funding provides for the 
holistic care of inguinal hernias. The hernia 
requires surgery, and the pre-anaesthetic 
consultation is required for the patient’s 
anaesthesia during surgery. On this basis, billing to 
the MBS constitutes a second payment for the 
service.  

Case C 

Two surgeons scrub in for an emergency surgery to 
remove a blockage causing the patient’s unstable 
angina (angioplasty). The patient has elected to 
receive public care. One surgeon is salaried by the 
public hospital, but the other only works in the 
hospital under rights of private practice. The latter 
surgeon bills an MBS item for the surgery and bulk 
bills the cost so the patient is not out of pocket. The 
MBS rebate is a duplicate payment. 

Why: In this case, the patient is a public patient 
therefore all required care is funded through public 
hospital arrangements. While the surgeon 
generally operates under rights of private practice, 
this does not entitle the surgeon to bill an MBS item 
when providing care for a public patient. The 
hospital should have (solely) funded the service.  
Bulk billed services are not equivalent to public 
services. Public services involve no additional 
charge to any party, including the patient and, 
importantly, the Australian Government and other 
entities. In contrast, bulk billed services involve a 
cost to the Australian Government.   

We will endeavour to recoup duplicate payments to 
ensure the appropriate expenditure of public 
monies. 

I have been advised all patients being seen 
in an out-patient clinic must have a referral 
to a named specialist in the clinic. What 
should I know about providing named 
referrals for my patients? 
The requirement for a named referral is determined 
by whether the patient is being seen in the out-
patient clinic as a public or private patient. Under 
the National Health Reform Agreement (NHRA), 
private services can be provided in public hospital 
outpatient clinics as long as: 
• a named referral has been provided to a

medical specialist who is exercising a right of
private practice

• the patient has chosen to be treated as a
private patient, and

• the referrer has obtained the patient’s
informed financial consent to be treated
privately.
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A named referral is, therefore, a fundamental 
requirement for private services in an out-patient 
setting. Patients being seen in an out-patient clinic 
as a public patient do not require a named referral. 

The NHRA requires that referral pathways to 
hospitals, including outpatient clinics, must not be 
controlled so as to deny access for patients to free 
public hospital services. Practitioners are not 
required to provide named referrals for patients to 
receive services but can and should do so if the 
patient has asked to be seen as a private patient. 

How can providers ascertain if a patient has
elected to receive public or private care? 
Prior to billing for services, it is important to identify 
if a patient is public or private to ensure any 
Medicare billing is compliant.  There are several 
sources of potential information, including: 

• referral forms, 
• discharge summaries/clinical handover notes, 
• request forms (for pathology and diagnostic 

imaging, noting most forms explicitly request 
information on the patient’s public/private 
status), and, 

• the patient. 

In some cases, the above sources may not be able 
to adequately answer the question, and a 
practitioner may need to contact the requester, 
hospital administrator, discharging officer or another 
party for certainty. While this may take additional 
time, providing the service without confirmation 
means the practitioner assumes the risk that billing 
is non-compliant, and may be asked to make 
repayments for the services rendered. 

Providers in public hospitals may be asked to 
substantiate that the patient chose to be a private 
patient. Guidelines on how practitioners can 
substantiate services provided under rights of 
private practice at public hospital outpatient 
departments can be found on the Department of 
Health website. 

I have concerns about a request to write a 
named referral, a referral I’ve received, or 
another matter involving a public hospital.
What are my options for communicating
these concerns? 
Depending on the concern, it is generally preferable 
to first discuss, and hopefully resolve, your concerns 
with the person who has written the referral, 
request, discharge summary, or been directly 
involved in the patient’s care. 

Commonly, bigger hospitals/hospital networks have 
‘hospital liaison officers’, who are often also medical 
practitioners. These officers can assist with 
resolving any issues with requests, referrals, 
discharge summaries etc. Primary Health Networks 
are another resource that assist in this space. 

When can a medical practitioner providing
clinical supervision in the public hospital 
setting bill a professional attendance under 
the MBS? 
For a consultation to qualify as a professional 
attendance, a medical practitioner must personally 
attend and have seen a patient. 

While attendances can be claimed where essential 
assistance is provided by another practitioner, such 
as a trainee, Medicare benefits are not payable 
where public funding contributes to the cost of the 
service, such as for the salary of a practitioner 
providing essential assistance to a public hospital 
patient. 

Can interns, registrars, or nurse 
practitioners provide Medicare rebateable 
services in the Emergency Department of a
public hospital? What about other 
practitioners? 
Under the National Health Reform Agreement, states 
and territories have committed to providing public 
hospital emergency department services ‘free of 
charge’ – no charge is to be incurred by the patient 
or the MBS. 

State or territory salaried practitioners, including 
interns, registrars and nurse practitioners, are 
employed by the public hospital system and as such 
are generally not eligible to bill MBS items for public 
hospital emergency department patients.  This 
includes Medicare billing for pathology and 
diagnostic imaging services provided to public 
patients. 

It is noted there may be some hospitals, in very 
specific situations, where private emergency 
treatment services may be provided by GPs and 
funded through the MBS as a single source of 
funding. However, this arrangement is rare and by 
exception, and can only be entered into with the 
agreement of relevant Health departments. 

There are also exemptions under the Health 
Insurance Act 1973, subsection 19(2), allowing some 
services provided in public hospital emergency 
departments and outpatient clinics to be billed under 
Medicare. 

I think (a public hospital funded service)
has a 19(2) exemption allowing it to also be
billed to Medicare – how can I check? 
In the first instance, you should contact your state or 
territory health department to confirm whether a 
public hospital service can be billed to Medicare. 

Information on hospitals and health services 
approved to bill Medicare under the 
Council of Australian Governments (COAG) 
Improving Access to Primary Care in Rural and 
Remote Areas – COAG s19(2) Exemptions 
Initiative can be found online by going to 
www.health.gov.au and searching for ‘COAG 
19(2) exemption initiative’. 
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Where can I get other information on
Medicare billing? 
AsKMBS enquiries and advice 

If you couldn’t find an answer to your question on 
our FAQ page, please email us 

AskMBS@health.gov.au. 

Provider enquiry line 

If you are seeking advice in relation to Medicare 
billing, claiming, payments or obtaining a provider 
number, please contact Services Australia on the 
Provider Enquiry Line 

Ph:13 21 50 
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